De leeftijd waarop Franse jongeren mogen beginnen met begeleid rijden moet verlaagd worden van 16 naar 15 jaar. Dat vindt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Op die manier hebben rijbewijskandidaten een jaar langer de tijd om zich op hun praktijkexamen voor te bereiden, zo heeft hij in een plan laten weten.


Het verlagen van de leeftijd waarop jongeren achter het stuur mogen kruipen, moet het rijbewijs ‘toegankelijker en goedkoper maken’, zo meldt het ANP. Als er langer van tevoren geoefend wordt, dan is de kans van slagen tijdens het praktijkexamen immers groter, zo is de gedachte van de bewindsman.

Begeleid rijden

Op dit moment ligt de minimumleeftijd voor begeleid rijden in Frankrijk op 16 jaar. De 16-jarigen die deelnemen aan het project rond begeleid rijden, volgen eerst twintig uur aan professionele rijlessen. Ze hebben vervolgens tot hun 18e de tijd om met een begeleider naast zich ten minste 3.000 kilometers te maken.

Wat het effect van de voorgestelde leeftijdsverlaging op de verkeersveiligheid gaat zijn, dat is nog de vraag. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid stelde in een infosheet in 2012 nog dat Franse automobilisten die vanaf jun 16e begeleid rond hadden gereden meer schade maakten dan diegenen die vanaf hun 18e een traditionele rijopleiding volgden.

Onderzoek

De onderzoekers gaven in hun publicatie aan dat de gereden trajecten in het bijzijn van de begeleider mogelijk onvoldoende leermomenten bevatten, dat de beginners te veel afhankelijk werden van de begeleider en dat er wellicht te weinig uren zouden zijn geregen. Ook stelden zij dat de ‘slechte rijgewoonten’ van de begeleiders een oorzaak van de grote ongevalbetrokkenheid konden zijn.

Of het aan te raden is om de minimumleeftijd voor Franse ’2toDrivers’ daadwerkelijk met een jaar te verlagen, daarover moet de Nationale Raad voor de Verkeersveiligheid nog advies uitbrengen.

 

bron: verkeerspro.nl